Rólunk

Rólunk

Spa egy belgiumi város, ahol már régen is gyógyfürdő volt, de a szó a latin eredetű és a "sanus per aquam" (egészség a víz által) rövidített formája, amely különös jelentőséggel bír Magyarországon, a termál és gyógyvizek országában.

Mire is jók a termál vizek?


Termálvíz-, s gyógyvíz adottságait tekintve Magyarország első helyen áll Európában. Jelenleg kb. 500 termálvíz előfordulási hely van, ami azt jelenti, hogy az ország területének 70%-án található +30°C-nál melegebb természetes víz. A természetes vízfeltörések, források az Alföld peremén, a középhegységek törésvonalai mentén, a mesterséges feltárások (fúrások) az Alföldön és a Dunántúlon, többnyire olaj- és földgázkutatás nyomán létesültek.

A kutakból percenként kb. 440 m³ víz fakad. A meglévő kutak vízkészletét 4000 km³-re becsülik. Ennek mintegy 10%-a kitermelhető. Ez azt jelenti, hogy kb. 200 évre volna elegendő.

Magyarország különleges balneológiai adottságai révén rendkívül gazdag ásványvizekben és gyógyhatású termálvizekben. A világon Izland, Japán, az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Kína és Új-Zéland mellett itt vannak a legnagyobb hévíz készletek.

Ritkábban említik meg, hogy az itt lévő hévizek gyógyászati, balneológiai hatásait tekintve egyedülállóak a világon. Sehol máshol nem található ennyi különböző betegség kezelésére, illetve megelőzésére alkalmas kiváló minőségű termál és gyógyvíz, mint hazánkban.

Mit tudunk a visegrádi termálvízről?

A 19. században alapította meg a Várhegy tövében „vízgyógy-intézetét” Bakody Tivadar. A termálfürdő ma is a Malom-hegy erdős oldalán, a Lepence völgyében található.

Az 1973-ban létesült, 1302 méter mély kút 39,5 °C hőmérsékletű vizet ad. A közepes keménységű víz kevés alkáliát tartalmaz és igen magas a szabad szénsavtartalma. A kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos jellegű víz izom- és idegbántalmak, epe-, vese- és érbetegségek kezelésére ajánlott.